Monday, January 15, 2007

ABD Şiileri Kürtlere kırdırmaya hazırlanıyor

Tüm çabalara rağmen, bu güne kadar, Irak’ta, “düzenli” bir iç savaş çıkmadı. Bush’un yeni Irak programı bu “sorunu” çözmeye kararlı görünüyor. Bağdat’ta Sadr milislerine (Şiilere) karşı savaşmak için Kürt bölgelerinden iki peşmerge alayı, toplam 3000, kişilik bir birlik getiriliyormuş.

Associated Press’in aktardığına göre, Irak Kürt bölgesinin kuzeyinde bir Kürt alayı, bir süredir, kent savaşına ve bir ordunun kent içinde davranış kurallarının öğretilmesine yönelik bir eğitimden geçiyormuş. Associated Press ikinci alayın da Süleymaniye’den getirileceğini bildiriyor. Bu birliklerin komutanı General Nazir Assem Koran, teröristlerle ve milislerle savaşacaklarını söylüyor.

Diğer bir değişle, ABD Şiileri, Kürtlere kırdırmaya kararlı. Ne kadar kent içi davranış kuralı öğrenirlerse öğrensinler, gelen Kürt birlikleri çok sayıda Şii, büyük olasılıkla, sivil, kadın ve çocuk ölümüne neden olacaklar ve sorumlu tutulacaklar.

Kürtlerle, Sünni Araplarla arasında kan vardı; şimdi, Şiilerle de aralarına kan girmek üzere. Bir başka açından bakınca, böylece ABD’nin nihayet Irak’ta düzenli bir iç savaş çıkartmayı başarmış olacağı söylenebilir.

Kürtlere gelince, böylece tüm gelecekleri ABD’nin Irak’taki varlığının sürmesine biraz daha bağımlı hale gelmiş oluyor… ABD çekip giderse, dört yanları düşmanlarla çevrili bu coğrafyada, o zaman onları kim koruyacak?

No comments: