Thursday, June 11, 2009

“Devlet”, “Hükümet” ve “Değişim” üzerine

Devlet ve hükümet karşı karşıya koyma yaklaşımının saçmalığına karşı ve devletin dönüştürülerek ele geçirilmekte olduğuna ilişkin iyi bir örnek.

Bu haberi, CHP kızgınlığına ( bu kızgınlığın haklı temelleri olsa bile) kapılmadan “kurumsalcı” bir bakış açısıyla, “pasif devrim” kavramını da düşünerek okumak yararlı olacaktır.

" Cumhuriyet 11.06.2009

CHP’li Okay, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tasarısına sert tepki gösterdi

‘F tipi istihbarat’

AKP hükümetinin hazırladığı tasarının istihbaratın tek elde, F tipi örgütlenmenin hâkimiyetinde toplanmasını hedeflediğini belirten CHP’li Okay, “Bu AKP’nin kendi derin devletini inşa çalışmalarının yeni bir örneğidir” dedi.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmasına ilişkin yasa tasarısını eleştirirken“İstihbaratın tek elde, F tipi örgütlenmenin hâkimiyetinde toplanması amaçlanıyor” dedi.

Okay, dün parlamentoda düzenlediği basın toplantısında tasarıyla ilgili çeşitli endişelerini dile getirirken, öngörülen yapılanmanın dinlemeyle ilgili yapıyı anımsattığını vurguladı. “Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı da böyle gecekondu tipi bir örgütlenme olarak kamu yönetimi sistemine eklemlenmişti. Bu birimin nasıl siyasi hedeflere ulaşmada bir silah olarak kullanıldığını yaşayarak gördük” diyen Okay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kurumda nasıl F tipi örgütlenmeye gidildiğini biliyoruz. Bu tasarı ile de istihbaratın tek elde, F tipi örgütlenmenin hâkimiyetinde toplanması amaçlanmaktadır. Terörle mücadelenin kapsamı nedir? Ergenekon soruşturması gibi algılamalar bu müsteşarlığın görevleri kapsamında mı olacaktır? Tasarıda bu konunun çerçevesini çizen bir hüküm bulunmamaktadır. Müsteşarlığın bütçesine örtülü ödenek konulması öngörülmüştür. Operasyonel bir görevi olmayan müsteşarlık için neden örtülü ödenek konulması düşünülmüştür?”

Okay, “taşra teşkilatı” örgütlenmesi ile ilgili kaygılarını da “Bu birimin İçişleri Bakanlığı teşkilatına eklenmesi, F tipi örgütlenmenin ilçe ölçeğine yayılması amacına yöneliktir. Faşist devlet anlayışının ürünüdür. Her ilde olağanüstü yetkilerle donatılmış İçişleri Bakanlığı’na bağlı kadrolar ihdas edilecek. Her ilde sıkıyönetim komiserleri belirlenecek” sözleriyle dile getirdi.

Hedef kadrolaşma

Tasarının AKP tipi kadrolaşmayı hedeflediğini belirten Okay, “70 milyonu dinlemek için oluşturulan İletişim Başkanlığı gibi bu sefer tüm istihbaratı takip etmek amacıyla yeni bir yapı kurulmak istenmektedir. Bu AKP’nin kendi derin devletini inşa çabasıdır” dedi."

3 comments:

Çetin said...

Tüm saptamalara katılıyorum ama can alıcı nokta , AB-ABD desteğini arkasını almış olan AKP yi KİM ve NASIL durduracak?
Eğer CHP, ABD ve BRÜKSEL'e büro açarak DEMOKRASİYE yapılan cepheden saldırıyı ,AB ve ABD desteğini alarak ,durduracağını sanıyor ise aldanıyor.
Yeni duruma , yeni çözümler bulmak lazım,eskimiş çözümler dost görünüp kuyumuzu kazanları durduramaz.AKP saldırganlığını , hukuksuzluğunu durdurmak için yeniden meydanlara çıkarak AKP hükümetinin meşruluğunun kalktığını dillendirmeliyiz.YA HERRO , YA MERRO!

kaan said...

yok ya.chp kadrolaşırken iyi, akp yaparken kötü öyle mi?akp yasaya aykırı olarak mı kadrolaşıyor?o zaman savcılar mı uyuyor?yada siz mi uyuyorsunuz?

Tolga said...

Kaan,

CHP ne zaman bugunku boyutlarda kadrolasabilecek kadar uzun sure iktidar oldu? CHP'nin de kadrolsamasi AKP'nin kadrolasmasini hakli cikarir mi? Savcilari goreve cagirmana cok guldum acikcasi.

AKP'li olmayan herkesin CHP'li, darbe yanlisi ve de demokrasi dusmani oldugu fikrini aklindan cikar. Yoksa, saglikli sonuclara ulasamiyorsun. Sende klasik fethullahci dusunce yapisi goruyorum. Sanirim fethullah egitim makinasindan gecmissin. Kurdugun mantiklarda bunu gormek mumkun.