Monday, September 10, 2007

'İslamcı tehlikeyi unut...'

İslamcı tehlikeyi unutun, gelmekte olan çatışma Rusya ve Çin gibi otokratik uluslarla dünyanın geri kalanı arasında olacak" diyor "Neo-con" çevrelerin en ağır toplarından biri Robert Kagan (The Weekly Stardart ve The New Republic'in, editörlerinden, Carnegie Endovement for International Peace'in yöneticilerinden, German Marshall Fund'un da üyesi), pazar günü Londra Times gazetesinde yayımlanan denemesinde. Böylece, Kagan, ABD dış politikasının önemli bir prensibini de dile getiriyordu: ABD'nin esas düşmanı, radikal İslam değil Çin ve Rusya ... Çünkü birincisinin kapitalizmin, küreselleşmenin, modernitenin güçlerine tepkisi küresel yaşamın bir gerçeği ama en fazla bir yan sorun. Diğer bir değişle Batı merkezli sisteme yönelik bir sorun değil. Zaten ABD'de hem İslamcı hareketin içinde kendine bağlı ılımlı bir kanat oluşturuyor, hem Sünni-Şii bloklaşmasıyla en güçlü iki ülkesini karşı karşıya getirmeye çabalıyor: Divide et impera!

Halbuki, Rusya ve Çin, ABD'nin, kendi ekonomik siyasal sistemine hizmet edecek biçimde şekillenmiş ( "neo-liberal demokrat" ) bir tek kutuplu dünya (imparatorluk) projesine, gittikçe artan etkinlikle direnen ve gelişmekte olan ülkeler karşısında da bir çekim merkezi oluşturmaya başlayan iki güçlü ülke... Kagan ABD yönetimine, Avrupa ülkelerinden, Hindistan, Japonya Avustralya gibi Asya ülkelerine kadar uzanan bir demokratik ülkeler bloku oluşturmayı öneriyor...

'Yeşil Kuşak' redux

Aslında son günlerde, ABD basınında, Kagan'ın bu projesini şu veya bu biçimde "pazarlayanların " arttığını görüyoruz. Örneğin, Los Angeles Times 'da, yine Carnegie'den Josua Kurlantzick , pazar günü, Çin'in en son başarılı ihraç malının "yumuşak güç" olduğunu yazıyor, bu ülkenin askeri yapısının yenilenmesinin yanı sıra, özellikle Orta Asya'da gittikçe yayılan ekonomik, diplomatik etkilerine dikkat çekiyordu.

Aynı gün, yine aynı gazetede Stanford Üniversitesi'nden Prof. Michael McFaul , bu kez "Yeni Rusya Yeni Tehlike" başlıklı bir yazıyla Rusya'nın hızla artmaya başlayan askeri kapasitelerine ( "sert gücüne" ) ve yeni diplomasi inisiyatiflerine karşı Bush yönetimini uyarıyordu. Newsweek 'in son sayısında da (10/09) ABD ile Çin'in Asya'daki askeri ve diplomatik rekabetini ayrıntılı bir biçimde irdeleyen uzun bir deneme var.
Anlaşılan, bu yeni jeopolitikte, AKP 'den Müslüman Kardeşler 'e kadar siyasal İslam, özellikle kendi projesini yaşama geçirmek için ABD'ye hizmet etmeyi kabul eden ılımlı kanadı, ABD açısından, bu yeni düşmana karşı önemli bir ittifak, imparatorluk projesinin bir dayanak noktası olarak beliriyor, bir nevi Yeşil Kuşak redux

No comments: